Sosyal Medya

Güncel

'KKTC’ye doğrudan uçuşun yolu var'

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, "KKTC’ye doğrudan uçuş için formül bulunabilir" derken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas da Yunanistan’ın artık Kıbrıs’ta garantör ülke olmak istemediğini söyledi.



Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Alithia gazetesinin haberinde, Rum DışiÅŸleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rum Devlet Televizyonu’nda (RÄ°K) yayımlanan bir programa katılarak soruları yanıtladığını ve KKTC’ye doÄŸrudan uçuÅŸların gerçekleÅŸtirebilmesine imkân saÄŸlayacak bir formülün bulunabileceÄŸini söylediÄŸini yazdı.

Habere göre Kasulidis, konuyla ilgili bazı formüller üzerinde çalışılmış olduÄŸunu ve uluslararası hukuk çiÄŸnenmeden ve KKTC tanınmadan havaalanının faaliyete geçmesinin yollarının bulunduÄŸunu iddia etti.

KKTC’de cumhurbaÅŸkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı’nın kapalı bölge MaraÅŸ paketinde doÄŸrudan uçuÅŸların da yer almasının sorun yaratıp yaratmayacağının sorulması üzerine Kasulidis, "Uluslararası yasallık saÄŸlandığı sürece hiçbir ÅŸey imkânsız deÄŸildir. Bunları görüÅŸeceÄŸiz" yanıtını verdi.

Kasulidis, 'uluslararası bir havaalanının yasal olmayan bir varlığın himayesinde faaliyet gösteremeyeceÄŸini ancak faaliyet gösterebileceÄŸi baÅŸka yollar bulunduÄŸunu' savundu.

'Garantör ülke olmak istemiyoruz'

Hürriyet gazetesinden Ömer Bilge'nin haberine göre, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Kocas, Yunanistan’ın artık Kıbrıs’ta garantör ülke olmak istemediÄŸini belirterek, 1960 Zürih anlaÅŸmalarından kaynaklanan Türkiye ve Ä°ngiltere’nin dahil olduÄŸu üçlü garantörlük sisteminin kaldırılması gerektiÄŸini söyledi.

Yunanistan BaÅŸbakanı Akelsis Cipras, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in LefkoÅŸa Rum kesiminde yaptığı üçlü zirve sırasında konuÅŸan Kocas ÅŸunları söyledi:

"Yunanistan Kıbrıs sorununun çözümü için çalışıyor ve destekliyor. Yunanistan, Zürih anlaÅŸmalarından kaynaklanan Kıbrıs’ta garantör ülke görevlerini bugüne kadar elinden geldiÄŸince iyi bir ÅŸekilde yerine getirdi. Ancak bundan sonra Türkiye, Yunanistan ve Ä°ngiltere’den oluÅŸan garantörlük sistemine ihtiyaç yok."

Kaynak: DoÄŸan Haber Ajansı 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.